niedziela, 18 listopada 2012

Pierś z kurczaka z papryką w sosie curry.




SKŁADNIKI:  (Porcja dla 1 osoby)
- 1/2 piersi z kruczka 
- 1/2 małej czerwonej papryki
- 1/2 małej żółtej papryki
- mała cebulka (w sezonie dymka ze szczypiorkiem) 
- 3-4 łyżki wody 
- oliwa do smażenia
 
Przyprawy:
 -sól,  
-kolorowy pieprz, 
-1/2 łyżeczki curry,  
-1/2 łyżeczki miodu
- zioła prowansalskie, bazylia 
 
Pierś przyprawiamy sola, pieprzem, ziołami prowansalskim i bazylią. Najlepiej zrobić to wcześniej, żeby smaki przeszły całe mięso.  Pierś smażymy na niewielkiej liści oliwy. 
Paprykę kroimy w paseczki, a cebulkę w piórka. Wrzucamy wszystko razem na patelnie i smażymy 2-3 min. 
Do szklanki wlewamy 3-4 łyżki wody, wsypujemy 1/2 łyżeczki curry i dodajemy 1/2 łyżeczki miodu. Całość mieszamy i zalewamy na patelni naszą paprykę. Dusimy na małym ogniu, aż woda wyparuje ok 3-4 minuty.  
Niezwykle prosty i szybki przepis na obiad. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz