Pierś z kurczaka z papryką w sosie curry.
SKŁADNIKI: (Porcja dla 1 osoby)
- 1/2 piersi z kruczka
- 1/2 małej czerwonej papryki
- 1/2 małej żółtej papryki
- mała cebulka (w sezonie dymka ze szczypiorkiem)
- 3-4 łyżki wody
- oliwa do smażenia
Przyprawy:
-sól,
-kolorowy pieprz,
-1/2 łyżeczki curry,
-1/2 łyżeczki miodu
- zioła prowansalskie, bazylia
Pierś przyprawiamy sola, pieprzem, ziołami prowansalskim i bazylią. Najlepiej zrobić to wcześniej, żeby smaki przeszły całe mięso. Pierś smażymy na niewielkiej liści oliwy.
Paprykę kroimy w paseczki, a cebulkę w piórka. Wrzucamy wszystko razem na patelnie i smażymy 2-3 min.
Do szklanki wlewamy 3-4 łyżki wody, wsypujemy 1/2 łyżeczki curry i dodajemy 1/2 łyżeczki miodu. Całość mieszamy i zalewamy na patelni naszą paprykę. Dusimy na małym ogniu, aż woda wyparuje ok 3-4 minuty.
Niezwykle prosty i szybki przepis na obiad.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz