sobota, 1 grudnia 2012

Zupa krem z dyni.


 SKŁADNIKI:

 -  1 litr rosołu ( może być na bazie kostki rosołowej, warzyw lub najlepiej drobiu)
- 0,5 kg dyni
-3-4 małe ziemniaki
- 1 czubata łyżeczka curry
- sól
- pieprz
- jogurt naturalny
- 2 łyżki oliwy



Dynię i ziemniaki obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni na oliwie 3-4 minuty, aż lekko się wszystko przyrumieni. przyprawiamy solą i pieprzem.


Gdy nasz rosół już się zagotuje wrzucamy do niego podsmażone składniki. Gotujemy, aż dynia i ziemniaki zmiękną. Pod koniec doprawiamy do smaku solą, wsypujemy łyżeczkę curry i gotujemy chwilę.

Na koniec wszystko dokładnie miksujemy na gładką masę. Podajemy na gorąco z łyżką jogurtu naturalnego. Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz